بازاریابی چیریکی به اینم معنی است که یک شرکت برای تبلیغ محصولات و خدماتش، از روشهای جالب و غیرمعمول استفاده میکند. در این روش، شرکت به جای استفاده از تبلیغات در رسانههای مختلف، با افراد خاص و مشخصی که در جامعه فعال هستند، ارتباط برقرار میکند و از آنها برای تبلیغ محصول خود استفاده میکند. این روش تفاوتهایی با روشهای سنتی بازاریابی دارد، مثلاً برای آن نیازی به بودجه بالا ندارید و بیشتر به تعامل شخصی و حضور در جمعهای کوچک تکیه خواهید کرد.
آشنایی با بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی یک روش تبلیغاتی است که شرکتهایی از آن استفاده میکنند تا با انجام تبلیغات در مکانهای عمومی مختلف مانند خیابانها، پارکها و جشنوارهها، به صورت رایگان به مخاطبان بیشتری دسترسی پیدا کنند.یکی از عناصر کلیدی این روش، انتخاب زمان و مکان مناسب برای انجام تبلیغات است تا از مشکلات قانونی احتمالی جلوگیری شود. بازاریابی چریکی میتواند در فضای داخلی یا خارجی هتلها و رستورانها، در جشنوارهها و سواحل نیز به کار گرفته شود.
تاریخچه بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی محصول تغییر رسانه های الکترونیکی از بازاریابی سنتی چاپی، رادیویی و تلویزیونی است.بازاریابی چریکی به روشی گفته میشود که در آن از تبلیغات در محیطهای عمومی مانند خیابانها و جشنوارهها استفاده میشود تا با ایجاد سر و صدا در مورد یک محصول یا نام تجاری، احتمال خرید محصول یا خدمات توسط مصرف کننده را بالا برده و باعث افزایش فروش شود. برای کسب و کارهای کوچک و استارتآپها، این روش میتواند بسیار موثر باشد و از طریق ابتکاراتی طراحی شده، پیام های مؤثرتری را به جامعه منتقل کند و باعث افزایش آگاهی، کمک و سایر ارزشها شود.
انواع بازاریابی چریکی
انواع مختلفی از بازاریابی چریکی وجود دارد. برخی از نمونه ها عبارتند از:
بازاریابی ویروسی یا وزوز
Buzz Marketing یا بازاریابی چریکی، روشی است که بر انتشار پیام های تبلیغاتی از طریق دهان به دهان تمرکز دارد. در این روش، افراد با اشتراک گذاری محتوای شرکت در شبکه های اجتماعی خود به افزایش آگاهی و شناخت محصول و شرکت کمک میکنند. به جای تلاش برای ایجاد هیجان از طریق تبلیغات، بازاریابی چریکی بر روی انتشار محتوای ارگانیک توسط مشتریان تمرکز دارد.
بازاریابی مخفیانه
بازاریابی مخفیانه یک روش کم هزینه از بازاریابی است که به منظور تبلیغات محصول، سعی میشود بدون اطلاع مشتری، روی او تأثیر بگذارد. شاید در هنگام تماشای تلویزیون کاملاً متوجه نشوید که شرکتهای تبلیغاتی سعی میکنند محصولات خود را به شما معرفی کنند. این روش غالباً در تبلیغات تلویزیونی به کار میرود.
بازاریابی محیطی
بازاریابی محیطی یک روش بازاریابی چریکی است که هدف آن ترکیب محصول یا خدمات با محیط طبیعی است. در این روش، بجای تبلیغات واضح، از محیطهای عمومی مانند نیمکتهای اتوبوس یا فضاهای سبز برای تبلیغات استفاده میشود. هدف این روش بازاریابی، جذب توجه مشتریان به صورت ناخودآگاه و بدون اختلال در محیط اطراف است.
بازاریابی کمین
بازاریابی کمین یک روش بازاریابی چریکی است که شرکت ها در آن مانند یک حامی مالی برای یک رویداد ورزشی یا فرهنگی به نظر میرسند، در حالی که در واقع اینطور نیستند. این روش اغلب توسط شرکتهایی که به دنبال صرفه جویی در پول هستند و به دنبال تبلیغات بیشتر در مورد یک رویداد بزرگ هستند، استفاده میشود. به عبارت دیگر، شرکتها به نحوی با استفاده از این روش، سعی میکنند که با ظاهر حامی مالی، تبلیغات بیشتری را به دست آورند.
تبلیغات فرافکنی
تبلیغات فرافکنی یعنی قرار دادن تبلیغات بزرگ و جذاب در کنارههای ساختمانها یا دیوارهای شهری. این روش بازاریابی به شرکت ها اجازه می دهد تا تبلیغات را شخصی سازی کنند، به خصوص برای رویدادها.
بازاریابی مردمی
بازاریابی مردمی یک روش بازاریابی کمهزینه است که برای شرکتهای کوچک و محلی مناسب است. در این روش، از استراتژیهای ساده و با هزینه کم استفاده میشود مانند پخش آگهیها. هدف این روش، کاهش هزینهها و صرفهجویی در بودجه بازاریابی است. اما اگر هزینههای بازاریابی مردمی بالا برود، بهتر است رویکردهای دیگری را امتحان کنید که ممکن است مقرون به صرفهتر باشند.
مزایا و معایب بازاریابی چریکی
مزایای بازاریابی چریکی
اکثراً مدیران به دنبال شروع بازاریابی چریکی هستند، زیرا این روش هزینه کمتری نسبت به سایر روشهای بازاریابی دارد. استارتاپها و کسبوکارهای کوچک هم اغلب از این روش استفاده میکنند زیرا این روش به آنها امکان خلاقیت بیشتر را میدهد. بازاریابی چریکی بر اطلاعات غیررسمی تکیه میکند و به متخصصان بازاریابی اجازه میدهد که از روشهای غیر رسمی برای به کارگیری استراتژیهای خود استفاده کنند. به دلیل خلاقیت، بیشتر متخصصان بازاریابی، بعضی از کمپینهای بازاریابی چریکی میتوانند دامنههای بزرگتری را پوشش دهند و در عین حال سودآورتر و جذابتر باشند.
معایب بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی، بیشترین خطر شکست را دارد و احتمال موفق شدن آن خیلی کم است. هرچند، ممکن است مخاطبان پیام را نادرست درک کنند و یا اصلاً پیام ثابتی دریافت نکنند. برخی افراد این نوع بازاریابی را نپسندیده و ترجیح میدهند که چنین تبلیغاتی به آنها ارسال نشود. بزرگترین معضل بازاریابی چریکی، قابل پیشبینی نبودن آن است؛ به این معنا که سخت است معیارهایی برای ارزیابی موفقیت یا شکست یک کمپین بازاریابی چریکی تعیین کرد. همچنین، در این نوع بازاریابی شرکت نمیتواند به اطمینان کامل بگوید که تبلیغات آنها موفق خواهند بود یا خیر.
آیا بازاریابی چریکی غیرقانونی است؟
استفاده از بازاریابی چریکی کاملا قانونی است، اما برخی از تکنیکهای آن ممکن است از نظر اخلاقی مشکلاتی داشته باشند. هیچ چیز غیرقانونی درباره این استراتژی وجود ندارد و شرکتها به دلیل کمبود منابع یا همچنین به دلیل رویکرد خلاقانه تر به بازاریابی، از استراتژی بازاریابی چریکی استفاده می کنند.
چرا به آن بازاریابی چریکی می گویند؟
بازاریابی چریکی یک تکنیک بازاریابی است که ایده آن از جنگ چریکی گرفته شده است. در این روش، از تکنیک های مختلف و منحصر به فرد برای کسب مزیت استفاده می شود. بازاریابی چریکی بر خلاف رویکردهای بزرگ و سازمان یافته، بر تاکتیک های کوچک و خلاقانه برای رسیدن به موفقیت تمرکز دارد.
چه چیزی باعث موفقیت کمپین های بازاریابی چریکی می شود؟
بازاریابی چریکی از آنجا که از روش های جالب و جذاب برای بازاریابی استفاده می کند، موثر است.بازاریابی رسمی و خشک ممکن است تأثیرگذاری کمتری داشته باشد. به علاوه، با استفاده از روش بازاریابی چریکی، میتوانید حس شگفتی و تعجب در مشتریان بوجود آوردید و تأثیر بیشتری بر آنها داشته باشید. هدف اصلی بازاریابی چریکی، ایجاد تأثیر در مشتریان است و این روش ممکن است موفقتر از روشهای ساده تر باشد.
اولین گام بازاریابی چریکی چیست؟
برای بازاریابی موفق یک محصول، شرکت باید ابتدا مخاطبان خود را به دقت شناسایی کند. برای این کار، باید درک دقیقی از بازار و نیازهای مخاطبانش داشته باشد.با شناخت بهتر بازار هدف، شرکت میتواند تصمیم بگیرد که چه تکنیک بازاریابی چریکی میتواند برای مشتریان و محصولاتش بهتر عمل کند.
جمع بندی:
بازاریابی چریکی یعنی استفاده از روشهای خلاقانه و جدید برای تبلیغ و فروش محصولات یک شرکت. در این روش، از روشهای کم هزینه و غیر معمول برای جذب مشتریان استفاده میشود. به این صورت که با استفاده از روشهای جالبتر، مشتریان را به سمت محصولات یا خدمات یک شرکت جذب میکند.
منبع : investopedia.com